Celgezondheid
De omega-6, omega-3-verhouding en waarom u deze zou moeten testen
Het voedsel van vandaag is vaak ultra-verwerkt en er zijn meer verpakte opties dan ooit tevoren. Onze koelkasten en diepvriezers zitten boordevol maaltijden met veel suiker en weinig vezels en het is heel gemakkelijk om voedingskeuzes te maken uit gemak, niet vanwege de voedingswaarde.
Omega-3 en 6 voordelen
Ons lichaam heeft zowel Omega-3 als Omega-6 nodig om belangrijke functies uit te voeren. Het zijn essentiële vetzuren die via voeding en voedingssupplementen moeten worden geconsumeerd, omdat het lichaam ze niet van nature aanmaakt. Omega-6 kan worden verkregen uit vlees, gevogelte en eieren. Er is geen tekort aan Omega-6 in onze voeding. Omega-3 zit vooral in vette vis, groene bladgroenten en planten. De uitdaging is vaak om voldoende Omega-3 binnen te krijgen en een evenwichtige verhouding te bereiken.
Wat is de ideale verhouding?
De gewenste Omega-6:3 verhouding is 3:1. Zelfs degenen die regelmatig vis eten en Omega-supplementen slikken, testen vaak ver van de streefwaarde. Een teken van een gebrekkig wereldwijd voedselsysteem. Maar ook vaak van supplementen die essentiële ingrediënten missen om de nodige voedingsstoffen goed door het lichaam te laten opnemen.
En wat al de verhouding niet goed is?
Een lichaam in balans betekent normale hersen-, hart-, immuun-, hormoon- en cel-functie. Een dieet met een tekort aan omega-3 kan op verschillende manieren een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Het is een feit dat de meeste mensen niet eens beseffen dat ze uit balans leven.
De Omega-ratio in ons westerse voedingspatroon
Voor optimaal gezonde celmembranen dienen deze een 3:1 balans te hebben tussen Omega-6 en Omega-3. Deze verhouding beschermt onze cellen tegen oxidatieve stress, die optreedt wanneer het gehalte aan antioxidanten te laag wordt en ons lichaam overweldigd raakt en niet meer goed kan functioneren, wat kan leiden tot cel beschadiging.
Ook al ben je nog zo bewust bezig met een gezonde leefstijl, als je celgezondheid niet in orde is dan neem je de voedingsstoffen niet voldoende op. Opgehoopte afvalstoffen kunnen dan niet goed uit de cel. Dat resulteert in een cel die bijna geen voeding meer opneemt en vol gaat zitten met ongewenste stoffen.
Onze cellen zorgen voor de opbouw van hormonen en het goed laten functioneren van die hormonen. Bij te weinig gezonde vetzuren of een disbalans in deze vetzuren kan het lichaam deze taak niet uitvoeren met een hormonale disbalans tot gevolg.
Het goede nieuws: het is mogelijk om de disbalans in je lichaam te herstellen!
Omega-6:3 ratio bloedtest
In plaats van een balans te raden, kan een bloedtest nauwkeurig je vetzuurprofiel meten. De test is een droge bloedvlektest die je nauwkeurige metingen geeft van 11 vetzuurniveaus in je bloed. De analyse wordt onafhankelijk beheerd en de resultaten zijn volledig anoniem.
De balans herstellen?
Het harmoniseren van de omega-6:3-verhouding is een tweeledige aanpak. De eerste en belangrijkste stap is ervoor te zorgen dat je gezonde bronnen van omega-3 tot je neemt. Verminder dus je inname van bewerkte voeding, en geef prioriteit aan bronnen van Omega-3. Zoals; vette vis, algen, plantaardige oliën, spinazie, spruitjes, bosbessen en walnoten.
De voedingskloof
Om je de voedingskloof te overbruggen en de balans te herstellen werk ik met BalanceOil+. Waarvan het wetenschappelijk bewezen is dat het de Omega-6:3-verhouding voorzichtig(!) bijstelt.
Investering: € 225,-
2 consulten (1e consult bloed prikken, 2e consult bloedonderzoek bespreken)
Advies tijdens beide consulten, exclusief kosten voor eventuele aankoop geconcentreerde voedingssupplementen.